tisdag 1 december 2009

Lissabon, Rumänien och R - Hurra! Hurra! Hurra!

Idag är en liten speciell dag för både Europa, Rumänien och min familj. När det gäller det Europa så kommer Lissabonfördraget träda i kraft efter åtta års genomarbetande, framsteg och bakslag. Mycket har hänt sedan 2001, då man först kom överens om att EU behövde ett bättre och mer funktionellt fördrag som skulle ersätta det stela Nicefördraget. Först var tanken att man skulle ha en konstitution, liknande en EU-grundlag, vilket dock underkändes av såväl Frankrike som Holland och arbetet fick börja på nytt. Åtta år senare har dock mycket hänt. Europa har utökat sina gränser med den största utvidgningsprocessen sedan dess start och numera kan 27 medlemsländer och 500 miljoner människor känna sig delaktiga i den europeiska gemenskapen.


Lissabonfördraget innebär nya möjligheter till demokrati (de nationella parlamenten och EU-parlamentet får bl.a. mer att säga till om), skydd för mänskliga rättigheter (en ny gemensam asyl och flyktingpolitik), en tydligare aktör på den politiska arenan( med en ny ordförande och utrikesansvarig) och inte minst möjligheten att fortsätta utvidga EU. Just det sistnämnda ligger mig väldigt varmt om hjärtat, eftersom jag dagligen ser hur mycket möjligheten för ett framtida EU-medlemskap kan betyda som incitament och motivationsfaktor för de länder som behöver gå genom omfattande reformer inom bl.a. demokrati och mänskliga rättigheter. Därför är jag också väldigt glad över att den nya kommissionen kommer att få ett direktorat och en kommissionär som kommer att jobba med både utvidgning och EU:s grannskapspolitik, två områden som tidigare varit skilda åt. Även om ingenting skall tas ut i förskott, är detta onekligen en positiv signal för de länder som t.ex. Ukraina som inget annat önskar än en snabb EUintegrering.


Idag är också Rumäniens nationaldag, och samtidigt också landets 20-års firande av frihet från kommunismen. Mycket har hänt sedan 1989 då jag själv mestadels från hemmet i Bukarest fick bevittna den blodiga revolutionen som störtade Ceausescu. Men mycket återstår också att göra. Landet befinner sig i en djup politisk kris och den ekonomiska situationen är väldigt prekärt. Men, man har också tagit små steg framåt. Tyvärr har dessa ofta kommit bort i den myriad av händelser som gjort att människor numera inte längre litar på politiker, partier eller myndigheter över lag. Något som bland annat framkommer i en rapport som KIC lanserat i förra veckan som ni kan hitta här.

Sist men inte minst fyller den mest underbara R år idag, min stöttepelare, rådgivare, vän och pappa de senaste femton åren. Grattis R!

1 kommentar:

  1. Hej, Adina.
    Ja, jag håller med dig vad gäller dina förhoppningar om att ett utvidgat EU med det nu genomklubbade Lissabonfördraget, att det ska kunna underlätta en demokratiseringsprocess, och även underlätta arbetet för mänskliga rättigheter.

    Det är sant att förtroendet hos väldigt många för politik, partipolitik och för politiker rent generellt är mycket lågt, inte sällan utan grund tyvärr, eftersom makt tenderar att korrumpera, men samtidigt så finns det politiker som du själv och andra som har sunda åsikter och som brinner för vettiga frågor och gör vad som står i laglig makt att påverka för att förbättra det samhälle och den värld som vi lever i.

    Ja, jag har förstått att situationen i Rumänien är prekär, men vi får hoppas på en bättre framtid. Hoppas att R får en fin dag.

    La revedere, ciao, au revoir och på återseende.

    Anders Moberg

    SvaraRadera