torsdag 7 juli 2011

Handklappningar för Belarus

Efter drygt tre månader på underbara Sicilien och vårt Dolce Vita är det nu dags att åter igen kavla upp ärmarna och ta itu med verkligheten här hemma i Sverige. Tillbaka på jobbet efter 13 månader kan jag konstatera att mycket har hänt och samtidigt inte.

På vissa plan har den demokratiska utvecklingen stannat av eller till och med förvärrats. Belarus är verkligen ett bra exempel där läget, trots ansträngningar från EU och omvärlden, verkligen gått i fel riktning. Situationen har förvärrats för de oppositionella efter det riggade presidentvalet i december 2010, där massarresteringar och godtyckliga domar haglade över demonstranterna och politiska kandidaterna. Det prekära ekonomiska läget, med hög inflation, stigande priser och tomma butikshyllor har dock medfört att även de som tidigare inte protesterade nu vågar sig ut på gatorna.

Sedan några månader tillbaka har fler och fler människor anslutit sig till missnöjesprotesterna som, för att kunna göra ett så litet grund till arresteringar som möjligt, bestått av tysta handklappningsmanifestationer anordnade via sociala medier.

Söndagens protestmöte, arrangerad på Belarus nationaldag, möttes som vanligt av hårda tillslag från polisen. Gårdagens manifestation, som via sociala medier hade uppmanat människor att ”gå ut, prata och lära känna varandra” var även det för provocerande för den stenhårda diktaturen. Civilklädd polis i oregistrerade bilar slog till med våld och arresterade över 250 människor. I Belarus idag klassas numera även handklappningsaktionerna och tysta möten som olagliga blev bara en mindre notis i många svenska dagstidningar.

För oss som dagligen stödjer de belarusiska medborgarnas kamp för ett fritt och demokratiskt Belarus är detta oacceptabelt. Regimens övergrepp får aldrig bli vardagsmat som man rycker på axlarna åt utan skall uppmärksammas och fördömas. Detta är vi, i solidaritetens och rättvisans namn skyldiga våra europeiska grannar i Belarus.

P.S.
Östgruppen arrangerade en handklappningsaktion till stöd för demokratikämparna i Belarus i Stockholm igår

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar