tisdag 3 november 2009

Årets viktigaste underskrift?

I slutet av arbetsdagen gick jag som vanligt in på några svenska och europeiska nyhetssidor och glädjen (samt överraskningen) var stor när huvudnyheten var att Tjeckiens beryktade president Vaclav Klaus nu äntligen skrivit på Lissabonfördraget. "A small step for a man, a giant leap for mankind" var det som Armstrong sa, och nog känns det lite som en historisk händelse att nu alla EU:s medlemsländer skrivit under fördraget som tagit så nästan tio år att mangla fram.


Turerna har varit många, osäkerheten likaså och många som ville se ett mer demokratiskt och öppet EU med tydliga (och förenklade) regler kring beslutsfattande jublar nog lite grann precis som jag, även om det slutgiltiga resultatet är långtifrån perfekt. Men det är onekligen bättre än det hitintills använda Nice-fördraget som hade satt käppar i hjulet för många viktiga EU-projekt, däribland en fortsatt utvidgning av Unionen.

Nu kan diskussionerna och spekulationerna om EU:s framtida topposter verkligen ta fart. Hoppas bara att Barosso får sin vilja genom och att fler kvinnor kommer att synas på de annars så mansdominerade "familjebilderna". Att det skall vara så svårt att ändra bilden av att toppolitiker är män (med få undantag)? Det råder nämligen inte brist på kompetenta, erfarna och passande kvinnor till alla dessa poster, men däremot kanske en sann politisk vilja från alla medlemsländer att ändra på gamla strukturer?

Fortsättning följer.. det kommer att vara spännande.

3 kommentarer:

  1. "Polens beryktade president Vaclav Klaus".
    Klaus är väl ändå från Tjeckien?

    SvaraRadera
  2. Helt rätt Emil, det skall vara Tjeckien och inget annat. Tack för att du såg det! /A

    SvaraRadera
  3. Bra med nya framsteg. Det går åt rätt håll, utan tvekan. Jag kan förstå din önskan om fler kompetenta kvinnor på posterna, eftersom en större könsmässig blandning skapar dynamik och lite andra infallsvinklar på politiken, och det behövs. Det kan jag tycka, trots att jag är man. Fortsätt på den inslagna vägen du också, Adina.

    Anders Moberg.

    SvaraRadera