måndag 9 november 2009

Viktigt jubileeum, inte bara för Tyskland

De historiska händelserna verkar avlösa varandra de senaste veckorna. Idag har nog få kunnat undgå att man runt om i Europa firat eller åtminstone uppmärksammat 20-års jubileet sedan muren som under nästan 30 år delade en ett land och många tusentals familjer mellan Öst- och Västtyskland föll. Jag vet inte om det är så med alla händelser som påverkat historien, men jag tror att många kommer ihåg, även år senare, var de var och vad de gjorde när "det" hände. Förbundskansler Merkel var i bastun, andra kanske var på vägen hem från sina jobb eller satt som fastklistrade framför TV-n med en känsla att något stort var på gång.


Själv befann jag mig i Rumänien och av naturliga skäl försökte den dåvarande diktaturen göra allt för att tysta ner, förminska och bagatellisera det som höll på hända i Europa. Men egentligen hade allt börjat 10 år tidigare i Polen med Solidaritets kamp för frihet och så småningom, efter Gorbatjov's uttalanden om "glasnost" (öppning), fått se fler och fler sprickor uppkomma i den så hårda kommunistiska fortet som var Östeuropa. Rumäniens diktatur, som jag kanske känner till bäst, föll också efter en blodig och enligt vissa, av de nya makthavarna "planerad" revolution som resulterade i att alltför många unga människor dog.


På något sätt är det synd att det måste till jubileer som denna för att påminna oss hur viktig friheten är för människor, hur snabbt den kan förloras och hur kort tid det egentligen var sedan Europa var tudelat. För speciellt då kan vi verkligen känna empati och solidaritet med de miljontals människor som än idag, även i Europa inte lever i frihet och demokrati. Detta jubileum ägnas Tyskland, men egentligen är det en symbol för att kommunismen och de hårda regimerna som fanns kollapsade tack vare modiga människor och politiker som vågade. Och det är just sådana människor, som tror på demokrati och frihet som vi har skyldighet att hjälpa att riva sina murar.

1 kommentar:

  1. Som vanligt har du helt rätt i det du säger, Adina. Det är bra att man uppmärksammar att Berlinmuren föll för 20 år sedan, men det är tragiskt att så många fortfarande ska behöva lida under totalitära förtryck, oavsett var i världen det sker. Det är också oroväckande att totalitära styrelseskick som fascism, kommunism och nazism, liksom totalitära varianter av skilda trossystem än idag ska romantiseras, omtalas och höjas till skyarna av obetänksamma, såväl unga, medelålders och äldre, både här i Sverige och på andra håll. Dina privata erfarenheter är betydelsefulla, och även ditt sätt att hantera erfarenheterna är guld värda. Jag önskar att många fler kunde inspireras av dig och andra som kämpar en liknande kamp, oavsett etnisk, politisk eller social bakgrund. Kampen går vidare, också för mig!!

    Anders Moberg

    SvaraRadera