fredag 1 januari 2010

Happy New Year!

När jag var liten minns jag att min morfar alltid spelade Abbas "Happy New Year" på nyårsafton, en dag som under min uppväxt var den kanske trevligaste och mest spännande kvällen under hela året. Jag fick sitta uppe sent och för en gångs skull visade de roliga program på den statliga TVn fram till midnatt då det var dags att skåla med en liten gnutta champagne. Jag gillar fortfarande nyårskänslan, kanske för att det är ett perfekt tillfälle att se tillbaka på det gångna året och alla de bra saker som faktiskt hunnit hända, samtidigt som det kommande året fortfarande är ett oskrivet blad. I medierna är det dock tyvärr alltför stort fokus på det dåliga som skett, alla katastrofer, krig och attentat. För någon dag sedan såg jag Rapports återblick och det var inte mycket positivt man hade att säga om 2009.


Delvis kan jag förstå det, det som oftast präglar nyheterna är just rapporter om en värld som är våldsam, inhuman och materialistisk, där de morala och sociala värderingarna sällan syns. Mitt i allting är det dock viktigt att man kommer ihåg att ingenting någonsin bara är svart (eller vitt) utan en bred skala av grått, som J brukar säga. Och just när ännu ett år passerat, vore det kanske inte så dumt om vi alla försöktes minnas de positiva händelserna som varit och försöker lägga de negativa bakom oss.

Personligen hade jag mycket att vara tacksam över i 2009, jag fick uppleva mycket nytt i min roll som politiker, fick ett överväldigande förtroende i form av ett deltagande i ett EU val, fick resa och möta spännande människor, lära mig nya saker och hälsa på släkt och vänner. Jag är tacksam över en underbar familj som har hälsan och orken i behåll och tillräckliga förebilder i form av mina nära och kära. Att dessutom en av våra efterlängtade önskningar verkar att vara på god väg att uppfyllas gör det hela bara bättre.


Så ni som läser, ta en stund och gå genom det positiva från 2009 och se med ett öppet och hoppfullt sinne på det nya året som precis börjat. Vem vet, det kanske bli ett av de bästa någonsin? Happy New Year!

PS tack J&E för ett jättetrevligt nyårsfirande i det vackra och artistiska Norrköping och de härliga vinterpromenaderna.

1 kommentar:

  1. Så rätt, så rätt tänkt och skrivet, Adina. Att media fokuserar mycket på det negativa, vältrar sig i det, men även just hur det humana och medmänskliga ofta förbigås med tystnad. Världen är ofta hård och cynisk, men medmänskligheten finns där också. Desvärre har inte mitt 2009 varit lika lyckosamt som ditt, men det har funnits ljusglimtar att ta vara på: några nya vänner av båda könen att odla vänskap med och som har visat sig vara helt underbara människor, utgivningen av min andra roman, paneldebatten i Stockholm i oktober, kontakten med familj och kusiner, den positiva reponsen och lyckönskningarna från unga vuxna som jag undervisade för mellan fyra och 10 år sedan med mera. Ja, vi får absolut hoppas på att 2010 ska bli ett bra för oss alla, att finanskrisen vänder, att det politiska, privata och sociala livet såväl lokalt, nationellt som internationellt kommer att innehålla mycket glädjande och positivt. God fortsättning på det nya året!!

    Anders Moberg.

    SvaraRadera