torsdag 25 november 2010

Mycket på en gång...

De senaste veckorna har än en gång rusat iväg. Begreppet "mammaledig" får mig alltid att le, eftersom man är allt annat än "ledig" med en bebis. Men däremot blir man otroligt bra på att pussla in så att man utnyttjar tiden maximalt och till exempel hinner lusläsa tidningar (även om det ibland tar en hel dag).


Igår kväll hann jag, mellan matningen och nattandet se en del av Uppdrag Gransknings redovisning av det hemska fallet "Rosanna" som såldes som sexslav runtom i Malmö. Socialstyrelsen och polisen larmades men det tog månader innan någon ingrep. Det fruktansvärda lidandet, skammen och förnedringen flickan som då var 14 år utsattes för är ofattbar och trots det blev fallet inte prioriterad av Malmöpolisen. Att man sedan enbart koncentrerade sig på hallickarna och helt bortsåg från att det var över 100 män! som "köpte" flickan är en skam. Har vi verkligen sjunkit så lågt även i Sverige att vi tycker att det är en "manlig" rättighet att köpa en flickas kropp?

Jag har alltid varit stolt över den svenska sexköpslagen, trots dess fel och brister för att den stod för en nytänkande och medmänsklig syn på prostituerade. Den fokuserar på den enorma sexindustrin som tjänar pengar på att utnyttja och reducera kvinnor till handelsvaror, något som inte kan vara försvarbart i ett modernt samhälle. Samtidigt har man tagit fasta på att bovarna inte bara är hallickarna utan även köparna som genererar dessa enorma pengaflöden.

Och apropå pengaflöden. Det var glädjande att höra på rapport om att ECPATS projekt som lett till att svenska banker samarbetar för att förhindra transaktioner för barnporr har kommit igång ordentligt. Bra om flera banken nu kunde ansluta sig.


En annan gläsjande nyhet som dimpade in i min "reader" igårkväll var att Cecilia Malmström via sin blogg berättade att direktivförslaget mot människohandel som hon la fram i våras nu fått politiskt stöd i alla tre EU institutioner. Nu behövs bara en omröstningar i Europaparlamentet och ministerrådet innan direktivet ska implementeras i medlemsländerna. Hoppas den inte urvattnas för mycket på vägen för Cecilias förslag är bra och välbehövt för att harmonisera och ytterligare förstärka förebyggandet och bekämpningen av människohandel.

Och för att det inte har varit nog tal om ämnen ska jag och en viss liten tjej gå på ett intressant riksdagsseminarium i ämnen som Unifem håller i idag med anledning av den internationella dagen mot kvinnovåld. Återkommer med intryck, säkert också mellan någon lekstund och matning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar