söndag 25 januari 2009

Europas murar

Euronews igår visades ännu ett inslag om Lampedusa, den lilla ön vid Italiens sydkust, dit flyktingar från Nordafrika oftast anländer efter strapatsfyllda dagar eller veckor på sjön. Denna gång handlade reportaget om den nya flyktingmottagningen, där de nyanlända istället för att tas omhand och förberedas på en ny tillvaro i Europa, registreras för att så snabbt som möjligt skickas tillbaka till sina ursprungsländer. FNs flyktingskontor visade oro för hur italienska myndigheter hanterar flyktingfrågan och människorättsorganisationer och EU kritiker fick ännu en gång vatten på sin kvarn i sitt påstående om "Fort Europa".

I Sverige ger flyktingströmmarna ofta mindre upphov till dramatiska rubriker, men samtidigt drunknar inte varje år över 1000 personer utanför Skånes kust. Dock innebär det geografiska avståndet inte att vi kan avskriva problemet som "Italiens problem". Istället bör vi försöka att på EU nivå återigen väcka frågan om att Europa inte får bli en fort dit det är så svårt eller dyrt att komma in, att man måste ta hjälp av hänsynslösa smugglare eller sätta sitt liv på spel.

Och från Europas murar till en kanske mindre, men inte minst lika upprörande mur, nämligen den som rests mot en romsk by i centrala Rumänien, nära bergsstaden Brasov. Där har myndigheterna tyckt att det var en bra idé att "skydda" sig mot de 1100 romerna genom att bygga en hög betongmur runt deras bosättningar. Stölder, vandalisering och småbrott hoppas man nu hålla borta, men det enda man egentligen gjort är att försvåra romernas möjligheter att nå stadens skolor, affärer och vägar. Jag förstår inte hur de ansvariga tänker, hur de resonerar och hur de öppet kan gå ut och berätta om de våldsamma metoderna som i deras ögon känns naturliga att använda då en rom misstänks för ett brott eller bara stör.

Det känns så overkligt och omöjligt att förstå hur människor 2009 fortfarande tror att murar kan bringa fred, gemenskap eller välstånd - har man inte lärt sig något av historien? Behöver man nämna Ghettomurerna? Berlinmuren? Gazamuren?

3 kommentarer:

 1. Håller helt med dig Adina! Det är viktigt att fredstanken som EU´s grund upprättas. Handelssamarbetet skulle vara ett medel för att nå fred men man kan ofta uppleva det som att handeln i sig har blivit viktigare än att fred och mänskliga rättigheter värnas inom och utom unionen.

  Allt Gott!

  SvaraRadera
 2. Ja, jag håller helt med om ditt inlägg, både det du Adina och du Daniel säger. När man reser murar för att stänga ute folk, oavsett om det rör sig Berlinmur, Gazamur, eller "bara" murar kring "gated communities", så blir den enda effekten att segregationen, hatet och stigmatiseringen ökar. Det hör spär bara på våldsspiralen, liksom den våldsamma formen av "kriget mot terrorismen". Ska man dämpa de hatiska och våldsamma symptomen oavsett om det gäller lokala problem, (som kan leda till inbördeskrig i värsta fall), eller mellan nationer måste man istället se till problemens faktiska orsaker och jobba på att förbättra människors liv. Murar gör inte situationen bättre, utan får tvärtom motsatt effekt. Murarna stigmatiserar, stänger ute, ökar hatet, lidandet och fördomarna. Det är i varje fall min bestämda övertygelse.
  Anders Moberg.

  SvaraRadera
 3. Hoppas nu att mitt inlägg går fram.
  Anders

  SvaraRadera