lördag 4 april 2009

EU och Belarus

Dagarna i Bryssel var som vanligt för få, även om vi hann med otroligt mycket under tiden vi var där. Förutom den inspirerande kvällen i miljökampens tecken, fick vi mediaträning och information om det svenska ordförandeskapet, Lissabonfördraget samt ett fantastiskt anförande om EU och utrikespolitiken. Där belyste Jesper Haglund som höll i passet hur viktigt demokratistödet är inom biståndet som både EU som enskilda länder har gentemot icke demokratiska nationer runtom i världen.



Just i Europa är Vitryssland det landet som i mina ögon är mest i behov av demokratiska reformer. För att förändra situationen i Europas sista diktatur behövs naturligtvis en rätt balans av ständiga påtryckningar men också ekonomiska och politiska morötter som lockar till förändring.


Relationerna mellan EU och Vitryssland har i många år varit mycket ansträngda. Men i oktober 2008 bestämde EU:s ministerråd att under ett halvår lyfta förbudet för inresa i EU som sedan 2006 gällt ett 40-tal vitryska politiker och tjänstemän, inklusive president Aljaksandr Lukasjenka. För två veckor sedan förlängdes perioden med ytterligare nio månader.

På torsdagen antog Europaparlamentet en resolution om EU:s relation till Vitryssland. I resolutionen återfinns bland annat en uppmaning till den vitryska regimen att avskaffa paragraf 193 i den vitryska brottsbalken, då denna lag på ett gravt sätt inskränker föreningsfriheten i landet. Paragraf 193 infördes i den vitryska lagstiftningen inför presidentvalet 2006, och innebär att det är olagligt och belagt med fängelsestraff att arbeta i en icke-registrerad organisation. Sedan 2003 har mer än 400 organisationer fått sin statliga registrering upphävd, och därmed i praktiken förbjudits av myndigheterna. Nya oberoende organisationer har under samma period med få undantag nekats registrering.


Det är mycket bra att Europaparlamentet lyfter frågan om paragraf 193, eftersom bristen på föreningsfrihet är ett av de mest centrala människorättsproblemen i Vitryssland idag.På ett föredömligt vis ställer Europaparlamentet konkreta krav på vad Vitryssland behöver åtgärda för att slippa sanktioner i framtiden. Nu bör EU:s ministerråd och EU-kommissionen vara lika tydliga i sin kommande dialog med den vitryska regimen.

5 kommentarer:

  1. Det är positivt att tydliga krav ställs från Europaparlamentet. Frågan är om samma krav ställs från EU-kommissionen och ministerrådet. Jag befarar att de inte är lika direkta tyvärr, och om man ska vara krass är det ju de instituionerna som har betydelse.

    Läste i veckan att Vitryssland ska avskaffa dödsstraffet. Har du hört något om detta?

    //
    Joakim

    SvaraRadera
  2. Hej.
    Jag har läst samma sak och gjorde samma reflektion som Joakim. Har någon av er hört något?
    Anders M.

    SvaraRadera
  3. Hej Joakim och Anders,
    Som det verkar nu verkar ett moratorium (stopp) av dödsstraffet i Vitryssland vara rätt nära, dock är inga officiella beslut tagna. Vitryssland har ansökt om medlemskap i bl.a. Europarådet och där är det ett krav. Detta kan också ses som en "gentjänst" för EU:s någorlunda upptinade relationer de senaste månaderna, även om det i praktiken inte innebär särskilt mycket ännu. Fortfarande avrättas människor, ofta utan besked till anhöriga och utan särskilt mycket insyn från omvärlden. Ännu ett bevis på att L. är långt ifrån vår människosyn. //Adina

    SvaraRadera
  4. Hejsan Adina!

    Jag läser din blogg och det är mycket intressant!

    Jag ville också säga att Vitrysslands regering kommer inte att avskaffa dödsstraffet:(

    / Juraś S

    SvaraRadera
  5. Be cautious with Juraś Stankievič (Юрась Станкевіч) - he is a con man who has defrauded numerous individuals in Belarus and abroad.

    Read this article to find out more: http://nn.by/?c=ar&i=135005

    SvaraRadera