söndag 19 april 2009

Människohandel ur olika perspektiv

Händelserik dag idag. Engagerande lunchmöte med samtalsfokus kring människohandelsproblematiken, årsmöte med ECPAT som jobbar mot barnsexhandel och avslutande möte hos de bästa valledarna i Stockholm där jag fick möjlighet att prata om mina hjärtefrågor i EU valet.

Tre möten och tre perspektiv på ett och samma problem - människohandel. Som egentiligen är mycket mer än "bara" den påtvingade slavhandel med närmare fyra miljoner kvinnor som sker runtom världen, och som omsätter näst lika mycket efter handeln med vapen och droger. Även om det är just den som är mest känd under begreppet människohandel eller trafficking , så finns det också andra typer och andra offer för den nutida handeln med människor som också bör uppmärksammas.

Handeln med barn, alltså personer under arton år är någonting som få tänker på när de tänker människohandel, även om just barn är de främsta offren i länder som Thailand eller Indien, alltså de platser vi svenskar gärna väljer för ett avkopplande eller exotisk solsemester. Barnen används dessutom inte bara för att tillfredsställa perversa läggningar hos övergödda västerlänningar, utan också som försvarslösa sexobjekt i den globala porrindustrin, som vänder sig till samma kundkrets när den väl har kommit hem från semestern. ECPAT och alla dess medlemsorganisationer arbetar mot det här och även på EU-nivå har man nu börjat ta frågan på allvar. vilket verkligen behövs och vilket vi också uppmärksammat i vårt Europapolitiska program.


Det tredje perspektivet på människohandelsproblematiken är den kanske mest synliga men samtidigt mest ouppmärksammade formen av människohandel. Nämligen den som vi ser mitt ibland oss på gator, torg och utanför köpcentrum och som tagit hela Europa med storm. Ligor av ficktjuvar, gatumusikanter, kortspelare, tiggare, bedragare som alla i sin tur är del av något mycket större och som omsätter enormt mycket pengar. I Östeuropa är även handel med organ ett skrämmande inslag och där en konstant efterfråga på organ från väst göder handeln.

I allt det här behövs just EU. Vi kan aldrig lösa dessa problem enbart i Sverige då själva brotten är gränsöverskridande. Genom att agera tillsammans, utbyta erfarenheter och information, bilda nätverk och samarbeta kan vi stoppa problemet. För just nu är läget akut, och varje dag vi lägger åtgärderna åt sidan för att koncentrera oss på något viktigare så får vi komma ihåg att det är någon därute, under eller över arton år, som verkligen behöver vår hjälp.

1 kommentar:

  1. Du har så rätt!!!! Tyvärr är det du beskriver i högsta grad en tragisk och hemsk verklighet som många verkar blunda för, eller inte vågar/vill se. Ändå är människohandeln i alla de former som du beskriver där...mitt framför våra ögon. Vi måste alla vakna upp och göra allt vad vi kan för att motarbeta handeln som skapar så mycket lidande. Ikväll skulle en representant för ECPAT hålla en föreläsning här i Malmö och som jag hade tänkt gå på, men jag har nyss fått veta att den föreläsningen ställs in, dess värre. All information som vi kan få som ger oss kött på benen och som kan göra oss mer medvetna är otroligt viktig. Eftersom jag själv är vit, man och mitt i livet ser jag själv hur attityderna runt om oss påverkar. De flesta män, inklusive jag själv, kan ibland givetvis känna oss attraherade av yngre kvinnor..., men barn...aldrig i livet!!! Det finns faktiskt vissa sunda gränser, ett sunt förnuft och en inre moral som vi alla måste rikta lika mycket inåt mot våra egna moraliska värderingar och betenden som utåt i ett medvetandegörande om de faktiska problemen. Vi får inte ge upp!!!
    Anders Moberg

    SvaraRadera