torsdag 2 april 2009

Miljö och klimat i Bryssel

Sedan igår är vi som är EU kandidater på en utbildningsresa i Bryssel. Sist när jag var här skrev jag att jag verkligen kände mig som en Brysseliner då jag inte kände att det fanns någon annan stad där jag kände mig så hemma som här med tanke på min bakgrund.


Denna gång började utbildningen med ett fantastiskt inspirerande middagsanförande av den avgående parlamentarikern Anders Wijkman som i mina ögon är Europas svar på Al Gore. Hans kunskap, engagemang och energi för miljö och klimatfrågorna fick oss alla som lyssnade att bli eld och lågor.

Även om han presenterade ett mörkt scenario kring planetens nuvarande situation, där de överenskommelser som hittills fattats inte räcker till, fanns det också mycket hopp. EU är en väldigt viktig aktör både i Europas möjligheter att vända trenden men också i sin roll som världsaktör gentemot de enorma miljöproblemen som väntar i utvecklingsländerna.


Anders menade att vi skall utnyttja den finansiella krisen för att också väva in hållbara miljöåtgärder i framtidens system och till exempel använda så mycket som möjligt av stimulanspaketen för att adressera miljö och klimatkrisen. Vi skulle alla tjäna på det i framtiden. Sedan bör även hela den finansiella och ekonomiska systemen reformeras så att klimat-, miljö- och fattigdomsstrategier skulle kopplas samman. Personligen önskade jag bara att fler politiker tänkte som han.

2 kommentarer:

  1. Håller med dig. Anders är unik då det säller kunskap, då det gäller att sätta saker i ett stort sammanhang och inte minst att agera på ett sånt sätt som gör att människor lyssnar och tar till sig det han säger. //Göran Sydhage

    SvaraRadera
  2. Absolut. Jag håller helt med om det du berättar. Anders Wijkman har så rätt i det han säger. Det är när vi stannar upp och begrundar orsak och verkan som det verkligen kan ske positiva förändringar, på både kort och lång sikt. Därför måste de ekonomiska omfördelningarna och miljöansvaret tas på allvar och åtgärdas av oss alla.
    Anders M.

    SvaraRadera