fredag 17 april 2009

Prostitution är inte ett avskilt fenomen

Vid frukosten imorse läste jag i dagens SVD om att Amsterdam nu börjat stänga fönsterbordeller i det ökända Red Light District i ett försök att få bukt med den organiserade brottsligheten som prostitutionen drar med sig. Myndigheterna i Amsterdam har fått nog med att behöva ta itu med problem som våld, drog och vapensmuggling, penningtvätt eller utpressning som de hade märkt ökat i området. Nu vill staden närmare halvera antalet bordeller (från 482 till 241) samt även minska antalet coffeshops (som lagligt säljer lättare droger).


Att detta har varit på gång har jag känt till i något år nu och det är glädjande att planerna nu börjat förverkligas. Samtidigt känner jag att vi som tror på den svenska sexköpslagen ännu en gång fått bekräftat att våra argument mot en laglig prostitutionsmarknad nu verkar bekräftas även internationellt. För prostitution är och har aldrig varit en isolerad verksamhet, eller "vilket yrke som helst" som det ibland hävdas, utan ett oacceptabelt utnyttjande av en människa. Att prostituerade drabbas både fysiskt och psykiskt finns det otaliga vittnesmål om, men att den verksamheten också direkt är kopplad till annan typ av organiserad brottslighet har det varit relativt tyst om.

Jag har outtröttligt i många år nu försökt att visa på sambandet mellan prostitution och människohandel och hur en öppen prostitutionsmarknad lockar till sig de skrupellösa personerna som inser att de kan tjäna enorma summor pengar av att med tvång försätta unga kvinnor prostitution. Även om detta nu inte var anledningen till varför Amsterdam har börjat se över sina bordellgator så finns det ändå hopp om att man en dag kommer att inse att prostitution bär många livsförödande problem med sig, både för samhället men framför allt för människorna i det.

1 kommentar:

  1. Ja. Kampen måste gå vidare. FN beräknar att den illegala sexhandeln drar in 5-7 billjoner kronor om året internationellt, varav Holland omsätter 1 billjon om året. Cynismen är i handeln och kopplingen till den organiserade brottsligheten i övrigt med knarkhandel, vapenhandel, beskyddarverksamhet med mera är ofta tydlig, även om som du mycket korrekt påpekar, talas tyst om detta alldeles för ofta.

    När jag var ung bodde min storasyster i Hilversum i några år tillsammans med sin första man. Under ett besök som hon och jag gjorde i Amsterdam drog hon med mig in i the red light district med orden: "Du ska härdas". Det betydde inte att vi nu skulle gå på bordell, utan att jag nu skulle få se eländet...och det gjorde jag. Jag minns alldeles särskilt en ung mulattkvinna som stod nere i en trappnedgång. Hennes ansikte utstrålade förtvivlan, vanmakt och desperation. Det ansiktsuttrycket glömmer jag aldrig och det har jag tagit med mig i min personliga erfarenhet i kampen mot sexhandeln. Vi har alla ett ansvar att ta i bekämpandet av det cyniska utnyttjandet och brutaliteten som den här människohandeln innebär.
    Anders Moberg.

    SvaraRadera