Över fyra miljoner människor, de flesta kvinnor och barn, uppskattas varje år offer för människohandel i världen. Även om människohandel, eller trafficking som många väljer att (missvisande) kalla det på svenska, kan avse många ändamål såsom tvångsarbete, organdonationer m.m. är det mest lukrativa syftet att exploatera kvinnor och barn i den globala sexindustrin.
När jag började studera problemet närmare under min universitetstid och däribland gjorde en rapport om människohandel från Moldavien blev jag bestört att se vilka hänsynslösa metoder människohandlarna tog till för att få kvinnorna att tro på dem, senare frukta dem och slutligen lyda dem. Närmare åtta år har gått sedan dess men när jag imorse läste en artikel i DN om människohandel från Rumänien, som numera dessutom är ett EU land, var det som att läsa om samma berättelser och händelseförlopp som för åtta år sedan.
.jpg)
Det som dessutom är skrämmande är att många av EU:s nya medlemsländer överväger att legalisera prostitution och väljer att fortsätta blunda för sambandet mellan en öppen prostitutionsmarknad och ökad människohandel. I Sverige har vår rätt unika inställning till sexköp, som skuldbelägger köparen och inte säljaren bland annat bidragit till att Sverige inte anses vara en tillräckligt lukrativ marknad för människohandlare då det är svårt att tjäna riktigt mycket pengar här. I våra grannländer och inte minst i de EU länder där prostitutionen är tillåten är bilden rätt annorlunda.
Vi har ett ansvar att outtröttligt påpeka detta samband både inom EU och utanför, för prostitution skulle aldrig finnas utan kunder, människohandlare skulle aldrig finnas om det inte fanns stora pengar att tjäna och tjejer skulle inte hållas som sexslavar 2009 utan människohandlare. Dessutom skulle nog inte heller Wlliam Wilberforce vända sig i sin grav om vi inte hade haft den rådande situationen.