måndag 9 februari 2009

Sevärd film och lugn helg

Den här helgen var den sista på ett tag som jag fick tillbringa hemma innan resorna tar vid i nästa vecka och avlöser varandra till början på mars. Då vädret inte var den bästa fick jag ställa in mysfaktorn till max så det blev en del mysiga måltider med levande ljus, tidningsläsning och mycket filmtittande.

Bland filmerna vi såg var filmen Katyn om massakern av den polska intelligentian som skedde under andra världskriget. Officerare och generaler tillfångatogs av ryska styrkor (innan Ryssland bytt sida och börjat kämpa mot Nazityskland) och sköts kallblodigt med nackskott innan de dumpades i massgravar i den nu ökända Katynskogarna.


Filmen är inget cinamatografisk mästervärk men det kanske inte är dess viktigaste uppgift. För det viktigaste kan väl bara vara att dels förstärka krigets hemskheter i folks medvetande och visa på att det här faktiskt hände här i Europa, nära oss och bara några generationer tillbaka. Jag tror att min generation, som för det mesta är uppvuxen utan krig, har blivit så vana vid att se andra länders krig på nyheterna att man ofta ser det som ett icke europeisk fenomen, något som sker långt borta i "ociviliserade" samhällen.

EU:s kanske främsta bedrift som idag ofta glöms bort har varit en bestående fred i Europa under mer än ett halvt sekel på en kontinent som tidigare varit lika krigsdrabbad som dagens Mellanöstern. Och om det inte är är ett tillräckligt starkt argument för att vara EU positiv så vet jag inte vad det är - som också min kompis gamle morfar sa....som faktiskt hade varit med om kriget.

2 kommentarer:

 1. Krig ja. Det verkar vara ett elände. Tack och lov har jag aldrig upplevt det själv, men känner rätt många i olika åldrar och av båda könen som de facto har upplevt krig både lite här och där. Om man har minsta uns av inlevelseförmåga och empati i kroppen bör man inse att krig bara leder till lidande på olika sätt: lemlestade och dödade kvinnor, barn och män,förstörd infrastruktur, sjukdomar, våldtäkter, överfall, fattigdom, förstörda familjer, hat mellan grannar och folkgrupper, ökad social misär med mera. Att glorifiera våld och krig är oansvarigt: även om det är väldigt vanligt i filmer, videos, musik med mera. Tyvärr hålls hatet och krigsmaskinen igång genom vapenaffärer, krigshets, hatpropaganda mot "de andra", som inte tillhör samma folkgrupp, trosuppfattning, socialgrupp, politiska fraktion som man själv. De enda som "vinner" på detta på kort sikt är de som profiterar på krig och/eller utnyttjar krigen eller spär på motsättningar mellan grupper för att skaffa sig en maktposition. Det är oansvarigt i mitt tycke.
  Jag är övertygad om att du håller med mig om detta, Adina. Vi får inte ge oss, utan fortsätta att göra vad vi kan för att uppnå en ännu bättre situation både inrikes och internationellt. Intressant det där du sa om om EU's effekt på krigen. Det är helt sant som du säger, att den aspekten nästan allitd glöms bort i debatten, utan oftast handlar debatten istället om längden och formen på gurkor eller liknande, handelsavtal och maktförskjutningar. Väl skrivet inlägg var det i alla fall, det om filmen "Katyn". Vi hörs och ses (förhoppningsvis). Mvh, Anders Moberg.

  SvaraRadera
 2. Hej, Adina.
  Krig ja. Det verkar vara ett elände. Jag har tack och lov aldrig upplevt krig själv, men känner rätt många av båda könen och i skilda åldrar som de facto har gjort just detta både lite här och var. Om man har minsta uns av inlevelseförmåga och empati i kroppen så bör man inse att krig bara leder till en väldig massa lidande på olika sätt: lemlästade och dödade barn, kvinnor och män, en förstörd infrastruktur, ingen el eller vatten, följdsjukdomar som dysenteri och liknande, våldtäkter, överfall, kidnappningar och arbetslöshet. Dessutom allmän fattigdom och förstörda familjer, laglöshet, hat mellan grannar och folkgrupper. De enda som "vinner" på krigen i ett kort perspektiv på ett negativt sätt är gangsters, krigsherrar och deras privatarméer, liksom de som gör vapenaffärer inom politiken och profiterar på det. Det gäller även de som försöker skaffa sig och vidmakthålla en maktposition genom att hetsa mot "de andra" som inte tillhör samma politiska fraktion, religiösa trosuppfattning eller tolkning, folkgrupp eller socialgrupp som de själva. Deras krigshets och hatpropaganda leder bara till ännu mer lidande för ännu fler människor.

  Det var intressant det du skrev om filmen "Katyn", men även det du sa om hur EU har haft en positiv inverkan på att vi inte har lika mycket krig i Europa sedan dess, även om de givetvis förekommer. Mycket intressant tanke...Oftast brukar debatten handla om längden och formen på gurkor, handelsavtal, maktförskjutning, vilka som får eller inte får vara med, liksom om snåriga regler. Dikotomierna, alltså vi-och-de-tänkandet, är ständigt närvarande. Det var ett bra inlägg av dig, Adina och lycka till som sagt både i Bryssel och i Budapest. C'est une très importante travaille. Jag kommer att fortsätta följa dig och din karriär med stort intresse, och jag hoppas innerligt att vi både hörs och ses igen. Keep up the good work!!!!:-)La revedere, Ciao et bonne chance!!!
  Anders Moberg.

  SvaraRadera