söndag 15 februari 2009

Budapest och Alla hjärtans dag


Resa ett - check! Igår kväll kom vi hem från en mycket lyckad resa i Ungerns huvudstad dit kvinnoförbundets politiska sekreterare Ellen och jag blev inbjudna för att tala om jämställdhet. Jag höll i en halvdag som handlade kvinnor i politiken och om betydelsen av jämställdhet för en demokratisk utveckling. Seminarierna gick över förväntan väl och alla deltagare var väldigt aktiva och visade stort engagemang. Samtidigt gick det inte att förbise att förutsättningarna för kvinnor att nå politiska toppositioner var väldigt olika i Sverige och Östeuropa.

För deltagarna, som kom från nio olika östeuropeiska länder, handlade det mycket om att överhuvudtaget få till en kvinnlig representation i de egna parlamenten och för många var kvotering vägen dit. Själv kan jag förstå att man i länder där man inte haft tradition av kvinnliga politiker och där det finns en misstro mot sådana, väljer att börja med kvotering för att överhuvudtaget få några kvinnliga parlamentariker. Dock anser jag att detta bara skall användas som en katalysator och inte systematiskt, då jag inte tror att kvotering kan vara ett bra verktyg för att i längden uppnå respekt för- och ett ökat antal kvinnliga politiker.

Ellen pratade sedan mer om andra metoder för att involvera kvinnor och öka det kvinnliga deltagandet i politiska partier eller fristående organisationer. Där var huvudbudskapet att man bör brinna för sin sak och att man lättare blir engagerad om man har en hjärtefråga. Kände igen det mycket från min egna "politiska bana" som började just med ett brinnande intresse för människohandelsfrågan.


Igår på alla hjärtans dag var vi dock lediga och valde att besöka det berömda Gellerbadet där i i flera timmar bara njöt av lugnet, de varma baden och de vackra mosaikprydda rummen. Efteråt hann vi med en liten promenad i ett väldigt blåsigt Budapest till bland annat den vackra saluhallen innan det var dags att flyga tillbaka till Sverige.

Och där, trots den sena timmen väntade världens bästa make med ett nystädat hem, en bukett tulpaner och en lång och välbehövd kram. Hemma är trots allt bäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar