torsdag 7 maj 2009

Hårdare krav på demokrati inför det Östliga Partnerskapet


Idag inleddes det Östliga Partnerskapet vid EU-toppmötet i Prag och sex nya länder kommer få ett närmare samarbete med EU. Även den auktoritära vitryska presidenten Aljaksandr Lukasjenka har fått en personlig inbjudan från EU:s ordförandeland Tjeckien, vilket väckt stor besvikelse hos såväl EU-ledare som den vitryska oppositionsrörelsen.

EU borde ha ställt hårdare krav på att Vitryssland implementerar verkliga reformer gällande demokrati och mänskliga rättigheter innan ett närmare samarbete inleds. Det Östliga Partnerskapet skulle ha varit ett optimalt tillfälle att visa på en ledare som tar avstånd från EU:s mest grundläggande demokratiska principer, inte heller är välkommen till förhandlingsbordet.


Det känns långt ifrån naturligt att ledaren för ett land som anses vara Europas sista diktatur blir inbjuden till ett EU-toppmöte och det finns en fara att EU:s nya Vitrysslandspolitik ger oförtjänt legitimitet till den vitryska regimen. Att värna om demokrati och mänskliga rättigheter är en av EU:s främsta uppgifter men de senaste månaderna har unionens nya strategi varit att istället uppmuntra Vitryssland till demokratisering genom tillfälligt lindrade sanktioner. Från vitrysk sida har man dock hittills svarat med endast kosmetiska förändringar samtidigt som man fortsätter att förtrycka de demokratiska krafterna i landet.

I Vitryssland är yttrandefrihet, föreningsfrihet och rätten till fria och rättvisa val bara formulerade ord på papper och EU måste ställa villkor på verklig implementering innan man påbörjar ett partnerskap.


Fortfarande förnekas organisationer och politiska partier föreningsfrihet och har allt svårare att verka. Det senaste exemplet är det kristdemokratiska partiet BCP som fått avslag på sin registreringsansökan och som därmed inte lagligt kan verka i landet. Detsamma har hänt många andra partier och organisationer sedan paragraf 193 § i Vitrysslands brottsbalk, som gör det olagligt att arbeta i en icke-registrerad organisation, trädde i kraft.

Det är helt oacceptabelt att det fortfarande finns ett europeiskt land som inte tillämpar föreningsfrihet och som hotar, misshandlar och förtrycker de som kämpar för demokrati. Trycket från EU i detta fall måste bli större, inte mindre!

1 kommentar:

  1. Åter igen...Du har fullkomligt rätt...Till 100%. Det är av yttersta vikt att de mänskliga rättigheterna respekteras. Föreningsrätten, mötes- och åsiktsfriheten bl.a. måste tillåtas och det bli möjligt för olika värderingar och människor att mötas och vädra sina åsikter utan repressalier, brutala övergrepp, trakasserier, fängelsedomar och lönnmord. Det gäller såväl i Vitryssland, Belarus, som på andra håll. Jag ger dig rätt i att EU här har ett tydligt ansvar.
    Anders Moberg.

    SvaraRadera