lördag 16 maj 2009

Människohandel i Östergötland

Få som loggat in på Politikerbloggen i veckan har förmodligen kunnat undvika den stormiga debatten som pågått kring sexköp och huruvida den svenska sexköpslagen bör avskaffas eller inte. Jag, precis som många andra som är övertygade över hur verkningsfull lagen faktiskt har varit inte minst i dess koppling mot bromsandet av människohandelsutvecklingen i Sverige, har försökt att dra mitt strå till stacken med flera kommentarer och en debattartikel. Tyvärr så väljer förespråkarna av en liberalisering vända dövörat till så fort en politiker numera talar om ämnet, varför jag tyckte det var riktigt synd att ordföranden för Centerns Ungdomsförbund som initierat hela debatten med att säga sig vilja avskaffa lagen, inte var på plats när justiteminister Beatrice Ask och Eva Carlenfors från Stockholmspolisen talade om ämnet. För bägge dessa personer, som förmodligen tillhör till de mest informerade personerna i Sverige på området kunde bara bekräfta det som jag och många andra som verkligen satt oss i problematiken försökt att nå ut med.Att sexköpslagen faktiskt har fungerat, att Sverige undvikits av människohandelsligor, att prostitution och människohandel är sammankopplade och att är mer traumatiserade kvinnor än lyckliga horor de mött under sina år. Myterna som florerar kring ämnet är dock många och jag kommer nog att behöva ägna åtminstone ett helt blogginlägg för att avliva dem.


Och apropå att informera och svara på frågor kring människohandel. Idag var det dags för det andra seminariet jag hållit i min gamla hemstad Linköping inför EU-valet. Denna gång var temat uteslutande människohandel och till min stora glädje fick jag denna gång uppbackning av Polisens ansvarige för människohandelsfrågor i Östergötland, som berättade om sina erfarenheter på fält. Efter den drygt 80minuter långa föredraget om hur problemet ser ut, vilka offren är, vilka arbetsmetoder människohandlarna använder och hur man jobbar för att få bukt med problemet, kunde han med hjälp av ett konkret fall instämma i den redovisningen jag gjort. Trots att jag hade hört liknande historier förr, var det för mig ännu ett konkret bevis på att prostitution inte är som vilket yrke som helst, att allas insatser behövs för att sprida kunskap om problemet, att minimistraffen måste höjas och att man behöver mer samarbete på området inom EU. Sist men inte minst blev det tydligt att den svenska sexköpslagen, trots dess brister, har varit en viktig anledning till varför människohandelsfenomenet i Sverige inte sett en lika explosionsartad utveckling som i andra länder. Och att en människa, oavsett ursprung, ålder och yrke inte skall kunna köpas och därmed reduceras till en vara.


För övrigt kunde jag med bestörtning notera att just idén om alla människors lika värde är långt ifrån att existera i Ryssland, där man idag med våld och massarresteringar slog ner en fredlig demonstration mot diskriminering av homosexuella. Att sätta sig själv över andra människor och säga att de förtjänar det ena eller andra för att de är prostituerade, homosexuella, svarta, handikappade, gamla, fattiga eller av fel kön är för mig ofattbart - och att detta sker under hela världens ögon i världens till yta största land är både allvarligt och oroväckande. Ägna det en tanke när den påkostade Melodifestivalen börjar, som skall visa hela världen hur väl den nya, rika, "jag-behöver-ingen" Ryssland har lyckats .

1 kommentar:

 1. Väl talat!!!! Jag hjälper dig mer än gärna att bidra till stacken vad gäller kampen för vår sexköpslags effektivitet, mot sexhandeln och alla människors lika värde! Det som har hänt här i Sverige sedan lagen infördes för tio år sedan är bland annat att antalet sexköpande män här har minskat med nästan hälften, från ca 14% 1997-98 till dagens cirka 8%. Visserligen finns det de som hävdar, (däribland prostitutionsliberala politiker, bloggare och tjänstemän), att sexhandeln bara har gått under jorden, samt in på nätet, liksom att de bara är "de snälla" sexköparna som har dragit öronen åt sig, vilket lämnar mer utrymme åt "rötäggsköparna", vilket i sin tur gör situationen ännu mer riskabel för den prostituerade. Av det skälet bl.a. säger förespråkarna för en fri sexhandelsmarknad, så borde man legalisera sexhandeln. Det är ju trots allt världens äldsta yrke. Ha! Jag köper inte de argumenten över huvud taget. Som alltid håller jag med dig och backar upp dig till 300%. Det är sant att prostitution alltid har funnits, t.om. i form av tempelprostitution under vissa perioder av historien. Däremot har de som befunnit sig i den sitsen alltid varit stigmatiserade i olika hög grad.

  Som alltid säger du sanningen när du beskriver hur hallickar, bagmänd, och andra slimebollar inom trafficking- och prostitutionsbranschen av båda könen har ryggat från Sverige allt mer som mottagarland under det senaste decenniet. I dagsläget kommer det enligt svneska polisen runt 400 - 600 kvinnor och barn till Sverige om året för att tvingas in i sexhandeln här. Det kan jämföras med vårt grannland Danmark dit det idag kommer runt 15 000 personer, (kvinnor och barn mest), för att tvingas ställa upp under vidriga och förnedrande former. I Köpenhamn finns det en verksamhet kallad "Reden - Stop kvindehandel", och som ligger i närheten av det stora sexhandelsstråket Istedgade. Det är ett institut som bl.a. på olika sätt försöker hjälpa de prostituerade i nöd på skilda sätt. Reden har även knutet till sig olika hemliga "safe houses" där de prostituerade kan gömma sig när de befinner sig i fara. Socialarbetarna på Reden försöker även kartlägga omfattningen av verksamheten och bearbeta de danska myndigheterna till att gå åt ett liknande håll som Sverige. Likaså försöker de bearbeta den danska allmänheten. I lilla Danmark finns det idag nästan 700 bordeller spridda över hela riket. Varför? Jo, på grund av deras sexhandelsliberalism...I dess kölvatten kommer vapenhandeln, droghandeln, neddekade personer, utslagna, våld, mord, lönnmord, dödsskjutningar, misshandelsfall med mera. Det är ett ondskefullt kretslopp.

  De som "jobbar" med att sälja sex måste ställa upp 24 timmar om dygnet alla dagar i veckan, riskerar att bli slagna och misshandlade, tvingas till ständiga aborter när de blir gravida, de hotas till döden av hallickar och bagmänd om de vill dra sig ur, eller inte trivs med sitt "jättetrevliga helylle" jobb. Om de rymmer eller försöker rymma letar man upp dem, och statuerar exempel genom att mörda dem, dumpa dem någonstans, men samtidigt sälja deras inre organ på den internationella marknaden. De här kvinnorna och barnen, som ofta är mellan 13-14 år och upp till kanske 32 år gamla utsätts för ständig övervakning, får inte gå ut, deras kroppar slits ut, de tvingas ofta att droga ned sig, ta knark, supa, och ändå samtidigt se glada ut och ställa upp på vad som helst.

  Det finns samtidigt i Danmark något som heter "Sexarbejdernes intresseorganisation", som inte gillar det som socialarbetarna på bl.a. Reden håller på med. Det som dock tar hål på sexarbetarnas argumentation att de bara utför ett "vanligt" jobb är att i princip ingen av dem egentligen vågar ställa upp med sitt riktiga namn och ansikte i offentlig debatt. Varför? Därför att deras "yrke" faktiskt är stigmatiserat på olika sätt.

  Den som köper sex väljer ofta att blunda för de "arbetsförhållanden" som den prostituerade lever under och på vilka premisser hon/han ställer upp. I vissa länder ses det nästan som en manlighetsrit att mer eller mindre frekvent uppsöka bordeller av olika slag. I England uppskattas antalet sexköpande män ligga på runt 18%. I Spanien rör det sig om ca 50% och av de thailändska männen t.ex. som uppskattas köpa sex är ca 72%. Samtidigt är det få män, oavsett ålder eller nationalitet, som vill att deras egna systrar, flickvänner, fruar, eller mödrar ska hamna där. Jag skulle inte vilja det heller. Vad är då problemet? Om man inte vill det, varför är man då emot det inom sig själv? Jo, därför att det är stigmatiserande och alla vet egentligen hur farligt och tufft det är. Då så!!! Ta konsekvenserna av detta och SLUTA köpa sexuella tjänster!!!! Vi har alla rätt till ett vettigt sexliv och kärleksliv. Det kan vara helt uderbart, men vid sexköp förstör man samtidigt kvinnans, flickans, (eller pojkens) kropp och normala lustar. Det blir bara kall, rå business, inte sällan under cyniskt brutala förhållanden. Det är varken rätt, eller värdigt! Tänk till!!
  Anders Moberg.

  SvaraRadera