tisdag 5 maj 2009

Viktiga datum för Europa

Denna vecka kommer två viktiga möten äga rum som till stor del kommer att påverka både EU:s och (Öst)Europas framtid. Det ena, som ägen rum den 6 maj, avgör om det omtalade Lissabonfördraget (som jag tidigare skrivit om här i bloggen) kommer att vara ett steg närmare ett införande i hela Unionen eller om det kommer att behöva begravas för gott.

Politiska experter och politiker från de 24 länder som redan godkänt fördraget kommer nog sitta som på nålar för att se om det Tjekiska senaten till slut kommer att ge sitt godkännande och om den EU-negativa presidenten till slut kommer att skriva under ratificeringen eller inte. Utgången är på intet sätt självklar och det förmodligen att vara rätt små marginaler åt båda hållen. På ett sätt tycker jag verkligen att det känns tråkigt att så få människor kan sätta käppar i hjulen för något så viktigt och som så många ändå godkänt. Lissabonfördraget är inte ett perfekt förslag, men det är trots allt tusen gånger bättre än det nuvarande Nicefördraget och ur demokratisk synpunkt definitivt ett steg i rätt riktning.


Veckans andra viktiga möte kommer att hållas i sambandet med EU-toppmötet den 7 maj då det Östliga Partnerskapet, som Sverige varit med och tagit fram kommer att lanseras. Intressant är dock att många regeringschefer avböjt att komma, inte minst då det har funnits en del kontroverser på att man bjudit in Vitrysslands diktator Lukasjenka till mötet. Varken Frankrike, Storbritannien eller Spanien kommer att representeras av sina statsöverhuvuden och även från de sex östländerna som avses i partnerskapet är det inte givet att personer på högsta nivå kommer att delta.


Från just Vitryssland kommer man att skicka en representant på rätt låg nivå, den rätt okända vice premiärministern Vladimir Semashko som inte ens på hemmaplan är en känd profil. naturligtvis är dessa toppersoners uteblivande en tydlig protest mot varandras agerande (vissa EU ledare uttalade sig tydligt emot Lukasjenkas närvaro - och Lukasjenka svarade med att skicka en okänd som ett tecken på hur viktigt han värderar mötet). Oavsett deltagare så tycker jag att det viktigaste trots allt förblir att man i samband med mötet håller fast och är tydlig med kraven på demokrati och mänskliga rättigheter som utgångspunkt för alla former av samarbete med EU. Och med tanke på hur den Vitryska regimen har agerat de senaste månaderna så känns det allt förutom självklart att de skall delta överhuvudtaget - även med en okänd vice-minister.

1 kommentar:

  1. Ja, vi får verkligen hoppas att Lissabonfördraget går igenom. Du har helt rätt i att om man ska komma någonstans i den demokratiska processen så är Lissabonfördraget ett bra exempel som kan leda åt rätt håll. Vi får verkligen hoppas på det bästa!!Sedan får vi se i morgon vid toppmötet hur det går för lanseringen av det Östliga Partnerskapet. Det faktum att diktatorn Lukasjenka i Vitryssland reagerar som han gör är inte så märkligt, men tämligen symptomatiskt. Inte heller att han blir bemött med sådana reaktioner.

    Det är tyvärr inte bara på toppnivå som arbetet för demokrati och jämställdhet möts av protester. Igår kväll höll jag ett föredrag om min nyutgivna roman "Heder eller samvete?" som tar upp teman som rasism, fördomar och även jämställdhet mellan könen. När vi sedan kom in på sådana frågor mer specifikt som jämställdheten och även den nationella och internationella sexhandeln så fick jag vid flera tillfällen skarpa mothugg från en av åhörarna - en vanlig svensk man i 60-årsåldern som hade tydliga problem med jämställdheten, med arbetet mot hedersproblematiken, med kvinnor och fminism. Han gillade inte mitt budskap, det var tydligt, men jag fick däremot de andra åhörarna med mig. Kampen måste gå vidare på alla plan!!
    Anders Moberg.

    SvaraRadera