söndag 31 maj 2009

Integration och intressanta samtal i Skåne

Igår hade jag förmånen att tillbringa dagen i södra Sverige, mer bestämt i Lund, Lomma och Malmö. Jag hade bjudits in av två underbart starka kvinnor som tyckte att min mångkulturella, europeiska bakgrund skulle vara passande i den pågående integrationsveckan. Efter ett torgmöte i centrala Lund där jag hann tala politik och betydelsen av att rösta (på rätt parti) i EU-valet blev det ett kort besök på LIFS (Lunds Integrations Främjande Samarbetsorganisation) radio där jag bland annat fick svara på frågor kring den bristande mångfalden i svensk politik, EU och människohandel. Intervjun i sin helhet kan ni lyssna på här.



Betydelsen av att få fler med utländsk bakgrund i politiken blev ännu tydligare när jag tack vare vår outtröttliga internationella sekreterare Sofia och vår engagerade ombudsman Daniel fick besöka Lugna Gatan i Malmö. Trots en del problem att hitta dit och tack vare en vänlig poliseskort till platsen var det utan tvekan en av de mest intressanta, inspirerande och engagerande möten jag haft under denna valkampanj. Projektet som är en del av Fryshusets projekt med samma tema syftar dels till att se till att genom partrullerande ungdomsgrupper undvika bråk och våld på gatorna, men är också imponerande förebilder för andra ungdomar som växer upp.

Organisationen har också ett nära samarbete med en eldsjäl som i brist på föreningslokaler öppnat ett fräscht och mycket välbesökt gym där ungdomar kan tillbringa en del av sin fritid på. I samtalen med de drygt tio unga killarna som var närvarande kom det fram en hel del frustration över politiker som inte ser till att det finns fritidsgårdar eller lokaler för ungdomar att mötas och att man stänger ner en fullt fungerande skola och låter den stå outnyttjad. Engagemanget, intresset och viljan att förändra som dessa ungdomar bär med sig är smittsamt, och under det drygt timlånga samtalet återkom jag gång på gång till betydelsen att de själva måste engagera sig politiskt, om de inte är nöjda med de som sitter och bestämmer idag.

Skepticismen är tydlig, politikermisstron lika så, men jag hoppas verkligen att jag, som själv är invandrare och kommer från ett land där politiker för det mesta är korrupta makthungriga karriärister, har kunnat förmedla känslan av att det i Sverige är annorlunda. Och att om man vill förändra så är det bäst att börja med att engagera sig och sluta låta andra bestämma åt en.

1 kommentar:

  1. Det var ett mycket bra upplägg på dagen. Jag såg det som en ära att få lyssna på dig live igår, och eftersom du har en bra plattform att stå på,samt sunda och vettiga frågor som du kämpar för hoppas jag verkligen att de som lyssnade till dig på torgen i Lund, eller hörde dig tala i radio tog till sig ditt budskap.

    Jag håller också med dig om det som du sa till Rosengårds ungdomar. Flera av dem måste också börja engagera sig på olika sätt så att attityderna i samhället förändras till det bättre.

    Något som jag alltid brukar säga till de många invandrarungdomar av varierande bakgrund som jag känner är att bästa sättet att motarbeta segregationen, fördomarna och rasismen är att genom utbildning och karriär, samt ett bra och trevligt uppträdande visa att man är så mycket bättre än vad fördomarna gör gällande, alldeles oavsett om man heter Ahmed, Soma, Besnik, Liridona, Warsame, Francoise eller något annat. Därför brukar jag alltid försöka peppa och uppmuntra de ungdomar jag känner till att ta tag i sina liv!! Jag blir också alltid glad när jag hör eller märker att det går bra för någon av dem. Det är på det sättet som fördomarna kan få en möjlighet att utrotas: genom dialog, ärliga chanser, engagemang och ökad kunskap åt båda håll.

    Det är bra att du gör det du gör, Adina, och jag är stolt över att jag har fått möjlighet att gradvis börja lära känna dig lite grand i alla fall. Du är ett alldeles lysande föredöme och jag hoppas att fler tar till sig ditt budskap och röstar på dig.
    Anders Moberg.

    SvaraRadera