tisdag 17 mars 2009

Det nya guldet?

Vatten har kallats källan till allt liv och just nu verkar det som om framtidens brist på det kommer att kräva många liv. Vid World Water Forum som öppnade igår i Istambul, samlades 120 länder för att diskutera problemen med vattenförsörjning världen över. Experter uppskattar att tillgången till rent vatten kommer att vara en av grundorsakerna till framtidens konflikter, inte minst på grund av den globala uppvärmningen och jordens befolkningsökning. Redan nu sägs konflikterna som blossat upp i exempelvis Darfur och vissa regioner i Mellanöstern delvis grundats i en rådande vattenbrist.


Vatten anses också vara en av de mest ojämnt fördelade livsnödvändiga naturresurserna. En person i västvärlden som duschar i fem minuter förburkar exempelvis mer vatten än en person i utvecklingsländerna förbrukar under en hel dag. Men den största delen av vår vattenkonsumtion i världen går till jordbruk (ca 66%), följt av industrier med 20% och privatkonsumtion 10%. Resten avdunstar från de jättelika vattenreserverna.


För inte så länge hörde jag någon berätta att man hitintills hade missat att inkludera hur vattenkrävande en vara var vid framställningen, när man beräknade hur miljövänliga de var. Vatten hade ansetts vara gratis, vilket vid närmare eftertanke verkar absurt. Lika absurt som att vi i Sverige spolar dricksvatten i våra toaletter medan miljontals människor insjuknar för att de tvingas dricka vatten som vi inte ens skulle tänka oss att spola med.


Rent vatten är utan tvekan livsnödvändigt och bristen på det har gjort att många väljer att nu kallar det det nya guldet. Personligen hoppas jag att politikerna vid Forumet inte kommer att låta H2O bli en vara för de rika. Det handlar om människors överlevnad och då blir vatten inte det nya guldet, utan en mänsklig rättighet.

1 kommentar:

  1. Åter igen, som alltid, kloka och viktiga ord! Ja, här i Sverige och i många västländer tar vi alltid det rena vattnet som en självklarhet, och glömmer allt för ofta hur otroligt priviligierade vi är. Eftersom våra mänskliga kroppar till stor del består av vatten, så är vi ju alla i skriande behov av vatten för att inte torka ut. På väldigt många håll, i skilda u-länder bland annat är vattnet allt annat än en självklarhet. De torra öknarna breder ut sig, samtidigt som havsytan stiger till följd av den globala uppvärmningen, golfströmmen och andra havsströmmar bromsas upp och/eller ändrar riktning. Samtidgt är det rena dricksvattnet något som vi borde värdesätta mer, just med tanke på att våra kroppar behöver vattnet. Detta absoluta faktum är samtidigt något som de som super skallen i bitar borde inse om de tänkte efter. Detta är nämligen i högsta grad logiskt, till och med eko-logiskt!!
    Anders Moberg.

    SvaraRadera