onsdag 25 mars 2009

No confidence..

Efter två fullspäckade dagar fick vi ett litet andningshål vid flygplatsen i Moldavien där det mot all förmodan går att koppla upp sig gratis mot en trådlös Internetförbindelse. Rätt unikt i Östeuropa och rätt imponerande för Europas fattigaste land.


Moldavien befinner sig just nu i en något dämpad valyra där de olika partierna in i det sista försöker vinna väljarnas förtroende. För det är just där tån klämmer, här, precis som i många förre detta kommuniststater har de vanliga människorna helt tappat förtroende för politikerna. De har känt sig svikna, lurade, ignorerade och satta åt sidan av de existerande makteliten och många har gett upp hoppet om förändring. Det är som alltid främst de unga som vi sett aktivt jobba för att bygga upp nya system och ett ökat förtroende för politiken, men lätt är det inte.

Efter att Kommunistpartiet nu för tredje valet i rad förväntas vinna den största röstandelen (35-40%) finns det väldigt lite som mer reformvänliga partier kan göra. Dessutom förekommer bittra strider mellan oppositionspartierna själva och det hela kompliceras ännu mer av vitt skilda åsikter om ett närmande mot EU eller Ryssland är att föredra. Det hela toppas av många skandaler, korruptionsaffärer, brottsutredningar mot politiker och en allmän hotbild som många nya politiker upplever.

Bristen på förtroende för (ledande) politiker verkar dock också vara en våg som sveper över andra länder i Östeuropa i köldvattnet av den ekonomiska krisen. Igår avgick den Tjeckiska premiärministern efter att han förlorat ett förtroendevotum i parlamentet. Tjeckien är nu det tredje landet efter Island, Lettland och Ungern som har sett sina regeringar falla inom några månader.Förtroende för politiker är a och o för demokrati och utvecklingen är sannerligen alarmerande.

1 kommentar:

  1. Hej.
    Politiken är viktig, liksom demokratin. Visst, det förekommer en hel del korruption, olika skandaler, och det ena med det tredje. Detta ska och bör kritiseras, men samtidigt är det inte lätt att jobba för demokrati och förnyelse, utan ett förtroende för politiker och vad som kan uträttas parlementariskt. För egen del anser jag att det finns en del inom politiken som jag är starkt kritisk mot, men jag är samtidigt väldigt politisk själv. Dessutom har jag ett stort förtroende för vissa rörelser och aktiva politiker som jag absolut även respekterar. Demokratin är otroligt viktig och då måste man både inom det politiska arbetet, men även annars, jobba för en sund pluralism. Därför är mångfaldsarbetet också så viktigt, liksom jämställdheten. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det inte är bra om ett visst parti, eller en viss familj eller grupp sitter vid makten för länge, eftersom detta tenderar att göra dem fartblinda. Det finns ett uttryck som säger: "Makt korrumperar. Absolut makt korrumperar absolut". Detta tål att tänkas på. Också av det skälet är demokratin och parlamentarismen a och o. Det håller jag definitivt med om.
    Anders Moberg.

    SvaraRadera